Onze methodiek

Wij werken met één doel: het voorkomen van fysieke overbelasting bij zorgmedewerkers. Het werken in de zorg is fysiek belastend, maar hoeft niet fysiek overbelastend te zijn. Dit doel wordt bereikt door het toepassen van onze unieke methodiek: ‘Het raderwerk van Fysiek veilig werken’.

Scroll verder

De methode ‘Raderwerk van Fysiek veilig werken’ bestaat uit vier tandwielen. Elk tandwiel staat voor een onderwerp. Pas je al deze onderwerpen goed toe? Dan ga je je werk fysiek minder zwaar ervaren, zit je beter in je vel en ga je met meer plezier naar je werk. En dat wil natuurlijk iedereen! Daarnaast leer je welke transfertechniek het meest passend is: hoe zorg je goed voor jezelf en voor de cliënt.

De vier onderwerpen zijn: praktijkrichtlijnen, werkhouding, haptonomie en techniek. Praktijkrichtlijnen zijn wettelijk vastgelegde richtlijnen om je fysiek te beschermen tijdens je werk. Dit vormt dé basis op de werkvloer! Maar er is meer. Er zijn namelijk drie principes waar een juiste werkhouding aan moet voldoen bij het uitvoeren van je zorghandelingen. Daarnaast is haptonomie een belangrijk deel van onze werkwijze. Hier vertellen we hieronder meer over. Bij techniek leer je de principes van de juiste bewegingstechnieken.

150323 Barbara Trienen Photo Adfysiek sfeerbeelden 0719

Haptonomie

Wij voeren ons werk uit met één aanpak: haptonomie. Dit is dé basis van het menselijk gevoel. Met haptonomie houden we ons bezig met aanraken, voelen en lichamelijk contact. Dit doen we door te luisteren naar wat je lichaam écht nodig heeft, wat goed voelt en wat juist niet goed voelt. Het resultaat? Je gaat grenzen stellen en leert beter voor jezelf zorgen.

Wist je dat con-tact letterlijk ‘samen voelen’ betekent? Het aanraken is hierbij de meest pure en specifieke vorm. Door het gevoelsmatige contact, wat je ontwikkelt door aandacht te hebben voor jezelf en de ander, stem je op elkaar af. Hierdoor wordt de cliënt op een respectvolle manier op zijn eigen bewegingsmogelijkheid aangesproken en ga je samen bewegen.

Tijdens onze trainingen leer je hoe je deze haptonomische werkwijze hanteert in jouw werk.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico